ميدانستم و يقين داشتم كه صنعت هواپيمايي در ايران دچار بيماري هاي فراواني است، اما نميدانستم كه اين قدر وضعيت شلم شوربا باشد. در سايت تابناك خبري آمده بود با اين عنوان: " مخالفت مجلس با لغو مجوز شركت تابان". واقعاً تعجب انگيز بود؛ يعني اينقدر جايگاه سازمان هواپيمايي كشوري تنزل پيدا كرده؟ يعني در اين مملكت كسي نميداند كه صدور يا لغو مجوز يك شركت هواپيمايي متولي دارد و در قانون تأسيس سازمان هواپيمايي كشوري تعريف شده است؟ در ماده 15 اين قانون صريحاً اعلام شده است سازمان هواپيمايي كشوري مرجع صدور هر گونه اجازه نامه مربوط به امور هواپيمايي كشوري است و در ماده بعدي هم صريحاً عنوان شده است: سازمان هواپيمايي كشوري ميتواند در صورتيكه احتمال خطر براي سرنشينان هواپيما يا اشخاص روي زمين باشد، پرواز هواپيماهاي شركت متخلف را ممنوع سازد. و البته همه اين اقدامات (صدور يا لغو مجوز ها) ميبايست بر پايه بررسي هاي كارشناسانه و منطبق با استاندارهاي مربوطه باشد.
در متن خبر موارد جالب تري هم ديده ميشود و آن اظهار نظر متخصصانة (!) نماينده يزد و صدوق است كه تشخيص داده است خطاي خلبان ربطي به شركت نداشته و مسئوليتي متوجه آن نيست. به به و عجبا به اين تفضلات. معولاً در نقاط ديگر دنيا و در پي رويداد هاي مشابه، شخصيت هايي كه به نوعي با رويداد ارتباط پيدا ميكنند ميگويند: هنوز دقيقاً چيزي نميتوان گفت و بايد منتظر نتيجه كارشناسان (مستقل) بررسي سانحه باشيم. من نميدانم اين آقاي نماينده يزد و صدوق كه خود بايد قانون شناس باشد و قانون بداند چگونه به خود اجازه ميدهد كه چنين اظهاراتي كند. آقاي نماينده يزد و صدوق! بدانيد كه اگر در سازماني حادثه اي رخ دهد، هر چند آن رويداد كوچك و ناچيز به حساب آيد، سازمان در قبال آن مسئول است، به ويژه اگر آن سازمان در ابعاد و اندازه هاي يك شركت هواپيمايي باشد.
چندي پيش هم خبري بسيار عجيب تر در رسانه ها درج شد و آن هم رآي ديوان عدالت اداري به ادامه فعاليت شركت لغو مجوز شدة آريا بود. واقعاً كه جاي آن است كه خون موج زند در دل لعل. با اين اوصاف و اين هرج و مرجي كه در نظام هواپيمايي كشوري حاكم است بايد هم انتظار وقوع 3 سانحه شديد در طي كمتر از 5 ماه و حوادث ريز و درشت ديگر داشت.
از همه تأسف انگيز تر خبر زد و خورد رياست سازمان هواپيمايي كشوري با مديرعامل شركت تابان بود. بايد از معاون رياست جمهوري و رياست سازمان هواپيمايي سوال كرد كه آيا با سيلي زدن به گوش ديگران ميتوان به وضعيت نا بسامان اين صنعت سر و سامان داد؟ ايشان بهتر است به جاي برخورد فيزيكي با ديگران به فكر دفاع از جايگاه تنزل يافته اين سازمان باشد كه مبادا فردا روز يك شوراي روستايي در گوشه اي دور افتاده در اين ممكلت اقدام به صدور يا لغو مجوز بهره برادري پروازي ننمايد.
هواپيمايي ,كه ,سازمان ,كشوري ,شركت ,مجوز ,هواپيمايي كشوري ,سازمان هواپيمايي ,لغو مجوز ,صدور يا ,و صدوق ,سازمان هواپيمايي كشوري ,رياست سازمان هواپيمايي
درباره این سایت